Prinsjesdag 2024: Wat betekent het voor bedrijven met personeel?

prinsjesdag-2024-Wat betekent het voor bedrijven met personee

Op Prinsjesdag 2024 heeft het kabinet zijn plannen voor het komende jaar gepresenteerd, en daar zitten belangrijke veranderingen in die invloed zullen hebben op bedrijven met personeel, vooral in de uitzendsector. Deze maatregelen zijn gericht op het vergroten van werkzekerheid, het verminderen van schijnzelfstandigheid en het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt. Dit artikel biedt een overzicht van de belangrijkste punten en de gevolgen voor bedrijven.

Meer vaste banen, minder schijnzelfstandigen

De regering wil meer zekerheid creëren voor werkenden in Nederland en schijnzelfstandigheid aanpakken. Dit wordt gedaan door striktere regels voor flexibele contracten en de invoering van twee nieuwe wetten:

  1. Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar)
  2. Wet meer zekerheid flexwerkers

De focus ligt hierbij op het stimuleren van vaste contracten, terwijl flexibele contracten minder aantrekkelijk worden gemaakt. Voor bedrijven die uitzendkrachten of flexwerkers in dienst hebben, betekent dit dat er strengere regels komen voor de inzet van deze krachten.

Nieuwe wetgeving voor flexwerkers

Er komt een nieuwe wet die de werkzekerheid van flexwerkers, zoals uitzendkrachten, oproepkrachten en tijdelijke werknemers, moet vergroten. Deze werknemers krijgen meer bescherming en duidelijkheid over hun uren. Voor bedrijven betekent dit dat de inzet van flexibele contracten minder gemakkelijk en aantrekkelijk wordt, en dat er mogelijk een overgang naar vaste contracten zal moeten plaatsvinden om aan de nieuwe regels te voldoen.

Daarnaast wordt er gekeken naar de invoering van een zogenaamd “basiscontract” voor flexwerkers, waarin meer zekerheid geboden wordt over het aantal uren en het contractduur. Bedrijven zullen zich hierop moeten voorbereiden en hun personeelsbeleid mogelijk moeten herzien.

Strengere handhaving op schijnzelfstandigheid

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven die werken met zzp’ers, goed moeten kijken naar de arbeidsrelaties die zij hebben met deze krachten. De modelovereenkomsten die nu op de website van de Belastingdienst staan, verdwijnen, en er zullen nieuwe regels gelden. Bedrijven moeten zich hier tijdig op voorbereiden om boetes en naheffingen te voorkomen.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers

Een andere belangrijke maatregel is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers. Hoewel de invoeringsdatum nog niet bekend is, is het belangrijk dat bedrijven die werken met zzp’ers op de hoogte zijn van deze verplichting. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de kosten en contractvoorwaarden bij het inhuren van zelfstandigen.

WW-premies gaan omhoog

Vanaf 2026 worden de premies voor de Werkloosheidswet (WW) verhoogd. De lage premie voor vaste contracten stijgt naar 2,74 procent en de hoge premie voor flexibele contracten naar 7,74 procent. Dit maakt het duurder om flexwerkers aan te nemen, wat bedrijven kan aanmoedigen om meer vaste contracten aan te bieden.

Aanscherping ketenregeling

De ketenregeling, die bepaalt na hoeveel tijdelijke contracten een vast contract moet worden aangeboden, wordt verder aangescherpt. Momenteel geldt dat je na drie tijdelijke contracten zes maanden moet wachten voordat je weer een nieuw tijdelijk contract mag aanbieden. Dit wordt mogelijk verlengd naar vijf jaar. Voor bedrijven betekent dit dat zij minder snel tijdelijke contracten aan dezelfde werknemer kunnen aanbieden, wat vaste aanstellingen kan bevorderen.

Pakket tegen krapte op de arbeidsmarkt

Naast de wijzigingen op het gebied van flexibele contracten, werkt het kabinet aan een breder pakket van maatregelen om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Dit pakket is gebaseerd op vijf hoofdlijnen: het verbeteren van de kwaliteit van werk, het versterken van de economie, het verhogen van de productiviteit, het stimuleren van arbeidsparticipatie, en het verbeteren van de matching tussen werkzoekenden en werkgevers.

Om die matching te verbeteren, komt er in 2025 een ontwikkelagenda gelijke kansen. Werkgevers worden gestimuleerd om objectiever te werven en te selecteren, zodat iedereen gelijke kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Bedrijven kunnen hierbij ondersteuning krijgen om hun wervings- en selectieprocessen inclusiever en eerlijker te maken.

Wat betekenen deze veranderingen voor jouw bedrijf?

Voor bedrijven met personeel, en vooral voor bedrijven in de uitzendsector, zullen de plannen van Prinsjesdag 2024 een grote impact hebben. Het wordt belangrijker om te investeren in vaste contracten en minder te vertrouwen op flexibele contracten. Bovendien zullen bedrijven die met zzp’ers werken, hun arbeidsrelaties goed moeten controleren en mogelijk aanpassen om boetes te voorkomen.

Als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de komende wetgeving en de personeelsplannen hierop aan te passen. Bij JobPoint staan we klaar om je hierbij te ondersteunen. Of je nu op zoek bent naar flexibel personeel, vaste krachten, of advies over het veranderende juridische landschap, wij helpen je om de juiste keuzes te maken voor jouw organisatie.

Neem contact met ons op voor advies en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen in deze veranderende arbeidsmarkt!